Rižoto se može kombinirati sa različitim vrstama mesa, povrća i ostalih začina prema vlastitim željama. Isto tako može se izmijeniti i vrsta riže od kojeg će se praviti rižoto.
Vrste riže za rižoto:
1. Arborio vrsta riže za rižoto
Riža čije je zrno srednje veličine te se u njegovom središtu nalazi crna točka. Ova se vrsta riže uzgaja u talijanskom gradu Arboriu, po kojemu je ova vrsta riže i dobila ime.
2. Smeđa vrsta riže za rižoto
Smeđa ili integralna riža bogata je mineralima i vitaminima jer zadržava ovojnicu i klicu za razliku od bijele riže.
3. Carnaroli vrsta riže za rižoto
Ova vrsta riže prilikom kuhanja postaje kremasta, sadrži više škroba te je čvršće strukture.
4. Roma vrsta riže za rižoto
Vrsta riže srednjeg zrna koja je najveća i najdeblja u svojoj kategoriji.
5. Basmati vrsta riže za rižoto
Riža dugog zrna bogata hranjivim tvarima te je slatkastog okusa.