Postoje morske i riječne ribe, ali koje su vrste ribe za jelo?
Od morskih riba koje su za jelo su, primjerice, losos, srdele, sardine, riba list, grdobina, haringa, bakalar, grgeč odlične za jelo. Izuzetno su zdrave, a jednostavno se pripremaju.
Primjerice, sve vrste lososa sadrže omega-3 masne kiseline koje su korisne za zdravlje srca. Ova vrsta ribe je dobar izvor vitamina D i kalcija. Međutim, za višu razinu hranjivih tvari, bolje je odabrati divlji losos iz pouzdanog izvora nego uzgojeni losos.
Tuna je općenito jedna od najzdravijih vrsta ribe. Sigurna je za jelo u umjerenim količinama. Neke vrste tune sadrže više žive od drugih. Konzervirana bijela i dugoperajna tuna imaju veći sadržaj žive od konzervirane svijetle ili prugaste tune. Tuna je niskokalorična, a bogata je vitaminima i proteinima. Porcija od 100 grama tunjevine sadrži čak 22 grama proteina.
Uz morske ribe tu su i riječne ribe koje su izvrsne za jelo. Od riječnih vrsta riba za jelo su dobre šaran, štuka, som, pastrva, jegulja, smuđ. Riječne ili slatkovodne ribe za jelo pripremaju se na različite načine od pripreme fiš paprikaša do pečenja u pećnici.
Koju god vrstu ribe izabrali za jelo nećete pogriješiti i neka riba barem jedanput na tjedan pronađe mjesto na jelovniku.