Paprike možete kiseliti, raditi ajvar ili pinđur. Osim toga postoje vrste paprika za zimnicu koje su pogodne za termičku obradu kao što su pečenje, prženje i pohanje. Koje su najbolje vrste paprika za zimnicu?
Vrsta paprike za zimnicu je slonovo uho. Slonovo uho veoma je slatka i mesnata paprika i ukupno teži između 150 i 250 grama. Od nje se najčešće radi odličan ajvar, ali se može koristiti i za pripremanje zimnice. Ova vrsta nije sklona bolestima, veoma je otporna i zna se sama izboriti sa neprijateljima biljaka.
Sljedeća vrlo poznata paprika je babura. Kada uspoređujemo vrste paprika za zimnicu, ona je jedna od najrasprostranjenijih. Plod ove paprike teži između 80 i 150 grama, a najviše se koristi kao punjena paprika. Sljedeća vrsta paprike je paprika rog. Svojim oblikom podsjeća na kravlji rog. Plodovi su glatki i duguljasti, a može biti žute, zelene i crvene boje. Uglavnom se koristi za turšiju, ali može se peći i pržiti.
Najbolja vrsta paprika za zimnicu za kiseljenje je paradajz paprika. Plodovi su okrugli ili spljošteni i teže oko 30 do 120 grama. Mogu biti svih nijansi žute, crvene ili zelene boje.