Kada su vrste krumpira u pitanju, u svijetu postoji više od 5000 njih. Stoga, ako ste mislili da su vrste krumpira samo bijeli i crveni, prevarili ste se. Sve te vrste krumpira nisu poznate u svakoj državi. Kao primjer, u Hrvatskoj je poznato samo 150 vrsta.
Vrste krumpira koje su kod nas najpopularnije su Adora, Bintje, Cleopatra, Courage, Desiree, Jaerla, Liseta, Monalisa i Red Scarlet. Razlog tome jest naše podneblje koje odgovara za njihov rast. Vrste krumpira, osim podneblja, razlikuju se u vremenu sadnje, odnosno jesu li vrlo rane ili rane, srednje rane ili srednje kasne te kasne. Isto tako, vrste krumpira se mogu podijeliti prema tome kakvi su nakon termičke obrade.
Prema ovoj podjeli postoje tvrde vrste krumpira koje se ne raskuhavaju srednje čvrste te one meke koje se raskuhavaju i raspadaju. Prema ovoj podjeli, vrste krumpira se i razlikuju jesu li idealne za salate i priloge na lešo, za pire ili pomfrit ili za krokete, njoke i tijesta.
U svakom slučaju, kada sljedeći put kupujete ovu namirnicu, obratite pozornost koje je vrste krumpira.