Korištenje brašna može se činiti kao jednostavan zadatak, sve dok ne dođete do supermarketa i suočite se s nekoliko vrsta brašana. Manje temeljit recept može zahtijevati samo brašno, pa je na vama da odlučite koja je vrsta brašna najbolja za vaše potrebe. No, koje vrste brašna postoje i koja je njihova uporaba? Tri glavne vrste brašna su višenamjensko brašno, integralno brašno i samodizajuće brašno.
Višenamjensko brašno je najpopularnija vrsta brašna. Ono što ćete naći u većini kuhinja i na svim policama trgovina je višenamjensko brašno. Višenamjensko brašno sadrži endosperm sjemena, što znači da je stabilnije na polici i da će trajati dulje od ostalih vrsta brašna, te se također može koristiti za više namjena.
Integralno brašno je još jedna vrsta brašna. Integralno brašno je gušće od višenamjenskog brašna. Ova vrsta brašna napravljena je od endosperma, klica i mekinja bogatih vlaknima. Ovo brašno je potrebno ostaviti da odstoji prije pečenja, od 10 do 30 minuta.
Samodizajuće brašno je još jedna vrsta brašna. Kada tražite pripremu brzog recepta, samodizajuće brašno je savršeno. Samodizajuće brašno već ima sredstvo za dizanje i sol. Da biste sami napravili samodizajuće brašno, pomiješajte 120 grama višenamjenskog brašna s jednom žličicom praška za pecivo i pola žličice soli.