Banane su iznimno zdravo voće koje se može koristiti za nekoliko stvari u kuhinji. Kao međuobrok, pripremanje kaša i shakeova te kao glavni sastojak u tortama. Iako u lokalnim trgovinama prodaju samo nekoliko vrsta banana, širom svijeta postoji nekoliko stotina vrsta banana. Mi ćemo navesti najčešće vrste banana.
Cavendish – banana Cavendish je vrsta koja se najviše izvozi u svijetu zbog svoje čvrste kore koja može preživjeti daleke rute prijevoza.
Plava Java – ove banane nazivaju se i sladolednim bananama jer imaju okus poput sladoleda od vanilije.
Lady Finger – ove banane su vrlo male, 4 – 5 cm i tanke su. Imaju svijetlo žutu koru i slatko kremasto meso. Savršene su za torte.
Gros Michel – ova vrsta banana ponekad se naziva i Big Mike i bila je najviše izvožena banana do 1950-ih. Po ukusu i veličini je vrlo slična Cavendish bananama.
Manzano – manzano banane nazivaju se i jabučne banane jer imaju oblik poput jabuke i jagode. Manzano banane najfinije su kada im kora postane crna. Manzano je najpopularnija vrsta banane u tropima.
Također, postoje vrste banana koje se mogu jesti sirove kada su zrele, ali imaju mekšu teksturu kada se skuhaju.
2 najpopularnije vrste banana koje se kuhaju su Orinoko i Macho plantain. Orinoko se nazivaju i burro te su to gusti plodovi uglastog oblika i mesa svijetlocrvene boje. Macho plantain najpopularnije su banane za kuhanje u Sjedinjenim Američkim Državama.
Banane su vrlo hranjivo voće te ovo nisu sve vrste banana, samo najpopularnije.