Imate viška voća i niste sigurni kako ga iskoristiti? Pogledajte naše recepte za voćne likere gdje možete potrošiti nekoliko kilograma voća, a s tim dobiti ukusne likere.
Recept za voćni liker s različitim vrstama voća.
- 1,2 kg voća, crveno npr. jagode, trešnje, kupine, svježe i očišćeno ili smrznuto
- 600 g šećera
- 1 šipka/s cimeta, ovisno o veličini
- 3 klinčića
- 3 x 0,75 litara votke
Kako biste pripremili ovaj voćni recept najprije napunite šećer u veliku staklenku koja se može zatvoriti. Zatim dodajte cimet i klinčiće. Sada stavite voće na to. Na kraju ulijte votku. Ovo sada treba stajati na toplom mjestu 6 tjedana, uz malo protresanja jednom dnevno. Nakon 6 tjedana sve se filtrira i puni u boce. Liker do posluživanja treba čuvati u što tamnijem okruženju. Nakon otprilike 1 godine razvije svoju punu aromu, ali naravno možete uživati u njemu i prije toga. Sve sastojke možete ravnomjerno rasporediti u tri staklenke od 1,4 litre, što je savršeno.
Sada slijedi još jedan recept za voćni liker od limuna.
Sastojci:
- 10 organskih limuna
- 0,75 l votke
- 500 g šećera
Kako biste pripremili ovaj voćni liker od limuna, limune operite u vrućoj vodi, osušite i ogulite gulilicom za povrće da se bijela kora ne zalijepi za limun. Možete je ostrugati stražnjom stranom noža.
Stavite koricu limuna u veliku posudu, prelijte je votkom i poklopite te ostavite da stoji na sobnoj temperaturi najmanje 1 tjedan. Žuta boja limunove korice za to vrijeme izblijedi i prelazi u alkohol.
Zakuhajte 3/4 l vode i šećer i kuhajte dok se šećer ne otopi. Zatim ostavite da se ohladi. Dodajte šećerni sirup u smjesu s votkom, promiješajte i ponovno ostavite da stoji preko noći. Sutradan sipajte kroz cjedilo u čiste boce i zatvorite.