Kako napraviti tradicionalan varivo od govedine koje se topi u ustima? U svega nekoliko koraka do savršenog jela bogatog vitaminima.
Sastojci za varivo od mesa:
- 1,2 kg govedine
- sol
- papar
- 3 žlice ulja
- luk
- 4 češnja mljevenog češnjaka
- 3 mrkve
- 2 stabljike celera
- 50 g brašna
- 3 šalice temeljca od goveđe juhe
- 2 šalice crnog vina
- 2 žlice pasirane rajčice
- 2 lovorova lista
- 4 grančice timijana
Priprema variva od mesa:
Prije nego što zagrijete veliku posudu s uljem, pospite govedinu sa soli i paprom. Kada je ulje jako vruće dodajte govedinu i zapecite je te ju izvadite van.
Smanjite vatru, po potrebi dodajte ulje, zatim luk i češnjak te sve dinstajte dok luk ne dobije zlatnu boju. Dodajte mrkvu i celer, miješajte 2 minute. Posipajte ravnomjerno po površini brašno i pomiješajte da se premaže. Dodajte juhu, crno vino, pasiranu rajčicu, miješajte sve dok se rajčica i brašno ne otope u tekućini. Nakon toga dodajte kuhanu govedinu, timijan, lovorov list i krumpir. Sve zajedno promiješajte i dodajte vodu do te razine da pokrije sve. Pustite da se prokuha te podesite vatru na srednju razinu da se lagano krčka. Kuhajte od prilike dva sata ili dok govedina ne omekša. Nakon sat i pol skinite poklopac i pustite da se razina vode u posudi smanji.
Nakon što se skuhalo začinite sa soli i paprom te uz to možete poslužiti pire krumpir s grančicom svježeg timijana ili posipanjem peršina.