Kultivirane gljive kao što su smeđi ili bijeli šampinjoni, kraljevske bukovače i shiitake osiguravaju uspjeh ovog ukusnog variva od gljiva tijekom cijele godine. Pripremite varivo od gljiva uz ovaj recept.
Sastojci za varivo od gljiva:
- 50 dkg krumpira
- mrkva, poriluk, celer - povrće po izboru
- vezica mladog luka
- 50 dkg šampinjona, izmiksanih
- 15 dkg slanine
- 1 prstohvat soli
- 1 prstohvat crnog papra, svježe mljevenog
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica mažurana
- 100 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice peršina, ravnog, nasjeckanog
Kako se priprema varivo od gljiva?
Kako biste započeli pripremu variva od gljiva prvo ogulite, operite i narežite krumpir na kockice. Povrće za juhu očistite ili ogulite, operite i sitno narežite. Sada komade krumpira i povrća stavite u lonac, prelijte vodom i kuhajte oko 20 minuta dok se povrće ne skuha.
Za to vrijeme slaninu narežite na kockice. Mladi luk očistite, operite i narežite na kolutiće. Zatim ogulite i sitno nasjeckajte češnjak. Zatim kuhinjskim papirom i malim nožićem očistite gljive, a veće primjerke narežite na sitne komade. Slaninu ostavite u premazanoj posudi, dodajte kolutove luka i češnjaka te prodinstajte. Zatim dodajte gljive i kratko propirjajte u varivu od gljiva.
Sada sadržaj tave dodajte kuhanom povrću, sve kratko prokuhajte i obilato začinite solju, paprom i mažuranom. Na kraju u varivo od gljiva umiješajte vrhnje, ponovno začinite i prije posluživanja pospite nasjeckanim peršinom.