Varivo od gljiva i krumpira priprema se uz malo više sastojaka, ali to ne znači da je teško za pripremu. Evo kako se pravi varivo od gljiva i krumpira uz brzi recept.
Sastojci za varivo od gljiva i krumpira:
- 20 g sušenih gljiva
- 1 kg krumpira
- Malo listova svježeg peršina
- 2 velika luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 g slanine
- 2 žlice maslaca
- 1 lovorov list
- 500 g gljiva, svježih
- 500 g rajčice
- 500 ml goveđe juhe
- 1 kiselo vrhnje
Kako pripremiti varivo od gljiva i krumpira?
Namočite gljive u malo vruće juhe 10 minuta. Krumpir ogulite i narežite na kockice veličine 1 cm, svježe gljive narežite na komade veličine zalogaja. Listove peršina otrgnite i sitno nasjeckajte. Slaninu narežite na kockice. Luk i češnjak nasjeckajte. Uklonite kožu i sjemenke s rajčica, a zatim ih narežite na kockice. Namočene gljive ocijedite. Šampinjone operite, sitno nasjeckajte i pasirajte s malo juhe od gljiva. U dovoljno velikoj i širokoj tavi popržite slaninu dok ne postane hrskava, izvadite je i stavite sa strane.
Na topljenoj masnoći pirjajte luk, češnjak i stabljike peršina. Dodajte maslac, juhu, preostali temeljac od gljiva, pasirane suhe gljive, lovorov list i krumpir narezan na kockice. Zakuhajte i kuhajte 10 minuta. Dodajte svježe gljive i pirjajte još 10 minuta. Dodajte 3/4 nasjeckanog peršina u varivo od gljiva i krumpira i začinite solju i paprom. Varivo od gljiva i krumpira rasporedite na tanjure, pospite komadićima rajčice i kockicama slanine. Na svaki dio stavite žlicu kiselog vrhnja i ukrasite preostalim nasjeckanim peršinom.