Kuharica /

Uz nekoliko osnovnih pravila do savršenog rižota

Image
Foto: Pixabay

Rižoto je jelo koje je veoma ukusno, kremasto i jednostavno, ali je moguće i pogriješiti tijekom njegove priprema. Stoga, za pripremu savršenog rižota držite se nekih osnovnih pravila.

2.6.2023.
9:45
Pixabay
VOYO logo

Za pripremu savršenog rižota najlakše je koristiti Arborio rižu ali nije nužno. Za savršen rižoto bitno je koristiti pravu rižu, tostirati rižu, ne zapeći luk, dobar temeljac i strpljenje.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu savršenog rižota su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 200 g riže
  • 75 g maslaca
  • glavica luka, sitno nasjeckana
  • 50 g parmezan sira ili grana padano
  • 1,25 l pilećeg ili povrtnog temeljca
  • malo bijelog vina (po izboru)

Upute za pripremu savršenog rižota:

Zakuhajte temeljac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otopite 25 g maslaca i omekšajte luk u tavi s, a zatim dodajte rižu. Pojačajte vatru i miješajte da se sva zrna prekriju maslacem.

Kada riža bude vruća, dodajte malu čašu bijelog vina (po želji) i miješajte dok ne ispari. Tada počnite dodavati temeljac, kutljaču po kutlaču. Miješajte dok se gotovo sve ne upije – riža uvijek treba biti pod tekućinom, a ne suha – a zatim dodajte još jednu i tako dalje.

Dodajte sve dodatne sastojke u nekom trenutku tijekom tog vremena, ovisno o tome koliko treba riži da postane al dente – obično za oko 10 minuta.

Kad riža počne, dodajte temeljac u manjim količinama i redovito isprobavajte rižoto dok ne bude kuhan po vašoj želji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim dodajte 50g maslaca narezanog na kockice, te 50g naribanog sira i miješajte dok rižoto ne postane bogat, kremast i savršen.

Provjerite treba li dodati začine i odmah poslužite. Ukrasite po želji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo