Za pripremu savršenog rižota najlakše je koristiti Arborio rižu ali nije nužno. Za savršen rižoto bitno je koristiti pravu rižu, tostirati rižu, ne zapeći luk, dobar temeljac i strpljenje.
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu savršenog rižota su:
- 200 g riže
- 75 g maslaca
- glavica luka, sitno nasjeckana
- 50 g parmezan sira ili grana padano
- 1,25 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- malo bijelog vina (po izboru)
Upute za pripremu savršenog rižota:
Zakuhajte temeljac.
Otopite 25 g maslaca i omekšajte luk u tavi s, a zatim dodajte rižu. Pojačajte vatru i miješajte da se sva zrna prekriju maslacem.
Kada riža bude vruća, dodajte malu čašu bijelog vina (po želji) i miješajte dok ne ispari. Tada počnite dodavati temeljac, kutljaču po kutlaču. Miješajte dok se gotovo sve ne upije – riža uvijek treba biti pod tekućinom, a ne suha – a zatim dodajte još jednu i tako dalje.
Dodajte sve dodatne sastojke u nekom trenutku tijekom tog vremena, ovisno o tome koliko treba riži da postane al dente – obično za oko 10 minuta.
Kad riža počne, dodajte temeljac u manjim količinama i redovito isprobavajte rižoto dok ne bude kuhan po vašoj želji.
Zatim dodajte 50g maslaca narezanog na kockice, te 50g naribanog sira i miješajte dok rižoto ne postane bogat, kremast i savršen.
Provjerite treba li dodati začine i odmah poslužite. Ukrasite po želji.