Goji, acai, maca prah, ginseng, korijen lotusa. Kako samo egzotika zdravo zvuči. Stoljećima čuvane tajne koje su tek sad otkrivene moraju biti rješenje za sve naše tegobe. Ima i Ruža svoje superhrane, koja začudo, ne stižu iz dalekog Fidžija.
"Domaćem proizvodu ništa ne fali. Sveta Nedelja Orešje. Imamo domaće maline, kupine, jagode, ima čak i šumskih jagoda i što još da vam kažem", započela je prodavačica Ruža Kauri.
Superhrana je pojam koji zadnjih godina stalno slušamo. U većini slučajeva riječ je o zaista dobrim namirnicama, ali nešto ih ipak izdvaja od drugih zdravih.
"Supervoće je kao pojam nastao 2005. godine i njega je stvorila prehrambena inustrija s definicijom da je supervoće voće velike nutritivne i prehrambene kvalitete s iznimnim marketinškim potencijalom", pojasnila nam je nutricionistica Jelena Tomić.
Znači s naglaskom na merketinški potencijal jer prije će se
proširiti glas o čudotvornim bobicama iz Amazonije nego o korovu
koji raste na livadi kraj Križevaca.
Mirjana u trgovini ima svega, od skuplje egzotike do
jeftinijih domaćih proizvoda i uvijek će prije preporučiti nešto
naše.
"Kad me dođu tražiti neko istočnjačko bilje i sve što ne raste na našem podneblju, ja pitam 'zašto to'? Imamo tisuće i tisuće naših ljekovitih biljaka koje pomažu kod svega, a i poznamo ih. Primjerice, naš šipak je fantastičan. Čemu ruski crni čaj? Kad šipak djeluje isto tako, a usto je i ljekovit. Ima jako puno vitamina C, željeza, drugih minerala, ukusan je i možete ga davati i djeci", rekla je voditeljica biljnog centra Mirjana Kirigin.
Trava u tuđem dvorištu je uvijek zelenija, pa vjerojatno ljudi s Madagaskara u malim i skupim pakiranjima kupuju egozotičnu i čudotvornu koprivu čiju su tajnu ljekovitosti ljudi iz daleke Hrvatske stoljećima pokušavali zadržati samo za sebe.
"Kopriva je biljka koju ćemo vidjeti svuda. Raste po dvorištima, raste po vrtovima. Poznato je da list koprive fantastično čisti krv. Popravlja krvnu sliku, dobar je diuretik, za muškarce broj jedan jer je dobra za prostatu i urološki trakt", dodala je Mirjana.
Može se jesti na sto različitih načina, od nje se mogu raditi pite, juhe ili se jede kao varivo. Svejedno je za većinu od nas egzotika. I obične bučine sjemenke po hranjivosti mogu stati bok uz bok s trenutačno atraktivnijim goji bobicama. Bučino ulje u Americi se zbog dobrobiti prodaje u ljekarnama, a kod nas ga premalen broj ljudi koristi u prehrani, dok se kupuju raznorazna skuplja egzotična ulja, kao i egzotično voće.
"Ono što je karakteristično za naše podneblje anm je pristupačnije što se tiče i cijene i dostupnosti u tržnicama. Uvijek je bolje pojesti više klasičnijeg voća i povrća nego manje egzotičnog", dodala je Tomić.
Odlična je stvar što danas zaista danas postoji široka ponuda svega, pa imamo priliku kupiti neki egzotični proizvod za koji prije nismo niti znali. Ali ne smijemo zaboraviti da nam naša predivna i uglavnom čista zemlja stalno nudi dragulje koje bismo trebali cijeniti barem malo više.