Svake godine se sprema zimnica kako bi cijelu zimu bili opskrbljeni ukusnim i zdravim povrćem. Kako se sprema usoljena mrkva za zimnicu?
Za pripremu usoljene mrkve za zimnicu trebate:
- kilogram mrkve
- litru vode
- žličicu soli.
Postupak pripreme usoljene mrkve za zimnicu:
Posolite vodu te je ostavite da proključa, a u međuvremenu operite i očistite mrkvu. Mrkvu možete izrezati na ploške ili pak na kolutiće ovisno o vašim željama.
Nakon što je voda proključala dodajte mrkvu i ostavite je da se kuha 15 minuta.
Sada ponovno stavite ključati vodu začinjenu soli (na 1l vode ide 1 žličica soli).
Kada je mrkva gotova, posložite ju u prethodno zagrijane tegle te je zalijte vodom koja je već proključala.
Zatvorite tegle te stavite u pećnicu na 100 stupnjeva Celzijevih na 2 sata.
Nakon dva sata, pećnicu samo isključite i pustite tegle da se ohlade tako u pećnici.
Staklenke sa usoljenom mrkvom stavite na hladno i mračno mjesto.