Izraz "curry" potječe od Britanaca za označavanje raznih mirisnih začina koji se koriste u indijskoj kuhinji. U tradicionalnoj indijskoj kuhinji mješavine začina, zvane "masalas", pripremaju se u kući. Mnogi od njih se pomiješaju s tekućinom, kao što je voda ili ocat, kako bi se dobila curry pasta ili umak.Britanci su otkrili da mogu uvesti ono što im se sviđa u indijskoj kuhinji natrag u Englesku u obliku curryja u prahu. Naoružani ovim mješavinama začina, engleski kuhari počeli su rekreirati indijska jela u vlastitim kuhinjama. To je priča kako je curry začin došao u Europu.
Kakva upotreba curry začina donosi dodatnu aromu u našoj kuhinji? Obično dodajete curry prah ili umak u jelo na bazi juhe ili umaka. Zahvaljujući snažnoj vegetarijanskoj tradiciji Indije, već postoje mnoge veganske i vegetarijanske opcije: leća, povrće, pa čak i voće poput ananasa. Ova jela, kao i svi curryji, mogu se poslužiti uz rižu, drugu žitaricu poput kvinoje ili uz indijski kruh kao što su naan, roti ili paratha.
Također možete upotrijebiti curry začin u prahu ili mješavine začina curry u brojna druga jela, poput juha i gulaša, pomfrita, jela od krumpira, začine poput kečapa (ako ste nikad niste probali curry kečap, propuštate), te marinade za tofu i druge alternative mesa.
Ovo su česti načini kako upotreba curry začina obogaćuje našu kuhinju.