Biskvit je vrsta prehrambenog proizvoda, srodnog keksu. Ima puno različitih recepata za biskvit. Donosimo univerzalni biskvit za torte.
- 8 jaja, L veličine
- na svako jaje ide 3 dkg šećera, znači za 8 jaja, 24 dkg
- 11 punih žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1-2 vanilin šećera
- malo manje od 1 dcl mlijeka
- 0,5 dcl ulja
- ribana korica pola limuna i pola naranče
Priprema
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Veći dio šećera i vanilin šećera dodat žumanjcima, a ostatak stavit u bjelanjak, ali tek kad ga malo smiksate. Znači kad su bjelanjci otprilike na pola smiksani mikserom, najvećom brzinom, dodajte šećer i miksajte dok ne budu čvrsti i sjajni. Nakon toga pjenasto smiksajte žumanjke s šećerom.
U žumanjke tada dodate mlijeko, dodavat ga po malo i mutiti mikserom najmanjom brzinom, a tada dodat i ulje na isti način. Nakon toga, malo po malo dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano miješati drvenom ili silikonskom žlicom. Miješajte uvijek u istom smjeru i nastojte da u biskvit ne uđe puno zraka da ne bi nastale velike rupe u pečenju.
Kad ste dodali otprilike pola, smjesa će vam postati dosta gusta, i ja tada već počnite dodavat tučena bjelanca da malo ''razrijedi'' smjesu. opet brašno, promiješati, bjelanca, promiješati i tako do kraja. Na kraju za aromu dodati čep ruma i ako imate domaće neprskane, i koricu limuna i naranče. Miriše božanstveno.
Ako želite tamni biskvit, oduzmite dvije žlice brašna i toliko (možda malo manje) dodajte kakaa. Peći u zagrijanu pećnicu na 180st. oko pola sata, to zavisi o radu vaše pećnice. Prvih 20ak min nipošto ne otvarajte pećnicu da biskvit ne bi splasnuo. čačkalicom provjeriti dali je pečen. Upravo ste pripremili univerzalni biskvit za torte.