Puretina se dobro slaže s puno slatkih i slanih okusa kao što su mrkva, luk, vlasac, timijan, ružmarin, peršin, kadulja, bosiljak, paprika, papar, češnjak, limun i origano. Ova mješavina začina je kvalitetan spoj svih okusa koji su potrebni u umaku za puricu.
Donosimo vam recept za pripremu umaka za puricu.
Sastojci za umak za puricu:
- 2 nasjeckana luka
- mrkva, nasjeckana
- litra purećeg ili pilećeg temeljca
- 3 žlice običnog brašna
- 5 žlica bijelog vina ili vode
Priprema umaka za puricu:
Stavite luk i mrkvu u veliku tavu. Zalijte temeljcem i pirjajte sat vremena. Procijedite da uklonite povrće i puretinu, a zatim vratite tekućinu u tavu. Pomoću štapnog miksera umiješajte mrkvu i luk u temeljac dok ne postane glatko.
Brašno pomiješajte s bijelim vinom ili vodom, pa umiješajte u temeljac, miješajući na vatri dok se ne zgusne. Umak za puricu je gotov i spreman je za posluživanje.
Ako ste pripremili previše umaka za puricu, nemojte ga bacati već ga zamrznite.