Umak od gorgonzole može se koristiti na mnogo načina, poput sočnog odreska pečenog na žaru ili pečenog u gratiniranom krumpiru, ali posebno je dobar za tjesteninu. Kako napraviti ukusan umak od gorgonzole za tjesteninu?
Sastojci za umak od gorgonzole za tjesteninu:
- 400 g tjestenine
- 100 g gorgonzole
- 30g maslaca
- 150 ml mlijeka
- 2 žlice gustog vrhnja
- 2 žlice naribanog parmezana
- 80 ml vode za tjesteninu
- sol i papar
Zakuhajte veliki lonac posoljene vode i kuhajte tjesteninu dok ne postane al dente. Obavezno stavite ⅓ vode za tjesteninu.
U međuvremenu, stavite mlijeko i maslac u veliku duboku tavu i zagrijavajte dok se maslac ne otopi. Nakon što se maslac otopi dodajte gorgonzolu i miješajte dok se ne otopi.
Dodajte vrhnje i 1 žlicu parmezana s dobrim prstohvatom papra (oko 1 žličica svježe mljevenog) i prstohvatom soli. Kuhajte umak od gorgonzole dok tjestenina ne bude gotova (oko 3 minute), a zatim dodajte ½ šalice vode za tjesteninu.
Dodajte kuhanu tjesteninu i miješajte dok se ne ujednači, poslužite s dodatnom naribanim parmezanom.