Recept i priprema /

Umaci za meso koji će vas oduševiti

Image
Foto: Pixabay

Koji su umaci za meso laki za pripremu, ali ipak pomalo otmjeni? Donosimo dva recepta za umake za meso koji će vas oduševiti.

11.8.2022.
12:33
Pixabay
VOYO logo

Ako ste već svladali kako ispeći savršeni odrezak i tražite najbolji način da svom jelu date još malo okusa, imamo nekoliko prijedloga za umake za meso. Donosimo recept za umak od crnog vina i teriyaki umak za meso.

Umak od crnog vina

Sastojci za umak od crnog vina:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 žlice maslaca
  • 1 ljutika, sitno nasjeckana
  • 1 žličica glatkog brašna
  • 1 žlica crnog vinskog octa
  • 150 ml crnog vina
  • 200 ml pilećeg ili goveđeg temeljca
  • 1 žlica senfa
  • šaka nasjeckanog lišća peršina

Priprema ovog umaka za meso:

Izlijte masnoću iz posude u kojoj ste pekli odreske, ali je nemojte čistiti. Ponovno stavite tavu na vatru s polovicom maslaca i ljutikom i krčkajte 2 minute da omekša. Umiješajte brašno i zakuhajte, zatim pošpricajte ocat i na trenutak prokuhajte. Ulijte vino i promiješajte, ostružući sve ljepljive komadiće s dna posude. Pustite da prokuha i prokuhajte minutu, zatim umiješajte senf, a zatim temeljac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skuhajte umak na oko 200 ml ukupno, zatim kušajte i začinite. Pjenasto umiješajte preostali maslac i peršin, plus preostali sok od odrezaka. Odreske poslužite na toplim tanjurima i žlicom prelijte umakom.

Teriyaki umak za meso

Teriyaki umak za meso je još jedan umak koji morate kušati barem jednom.

Evo koji su sastojci potrebni za ovaj umak za meso:

  • 85 g smeđeg šećera
  • 70 ml soja umaka
  • 1 veliki češanj češnjaka, zgnječen
  • Komad đumbira od 4 cm, oguljen i sitno nariban
  • 1 žlica kukuruznog brašna
  • 1 žlica rižinog vinskog octa
  • sjemenke sezama
  • 2 mlada luka, sitno narezana

U mali lonac ulijte 350 ml vode sa šećerom, soja umakom, češnjakom i đumbirom. Polako kuhajte uz povremeno miješanje dok se šećer ne otopi. Kuhajte još 5 minuta ili dok ne postane sjajno i malo se zgusne. Pomiješajte kukuruzno brašno s 1 žlicom vode i brzo promiješajte kroz umak. Umutite rižin vinski ocat. Ako je i dalje pregust, dodajte još malo vode. Ulijte u čistu staklenku i ostavite umak za meso da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se ohladi, ovaj umak za meso može stajati u hladnjaku do 1 tjedan. Po želji pospite umak za meso sezamom i mladim lukom neposredno prije posluživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo