Ako ste već svladali kako ispeći savršeni odrezak i tražite najbolji način da svom jelu date još malo okusa, imamo nekoliko prijedloga za umake za meso. Donosimo recept za umak od crnog vina i teriyaki umak za meso.
Umak od crnog vina
Sastojci za umak od crnog vina:
- 2 žlice maslaca
- 1 ljutika, sitno nasjeckana
- 1 žličica glatkog brašna
- 1 žlica crnog vinskog octa
- 150 ml crnog vina
- 200 ml pilećeg ili goveđeg temeljca
- 1 žlica senfa
- šaka nasjeckanog lišća peršina
Priprema ovog umaka za meso:
Izlijte masnoću iz posude u kojoj ste pekli odreske, ali je nemojte čistiti. Ponovno stavite tavu na vatru s polovicom maslaca i ljutikom i krčkajte 2 minute da omekša. Umiješajte brašno i zakuhajte, zatim pošpricajte ocat i na trenutak prokuhajte. Ulijte vino i promiješajte, ostružući sve ljepljive komadiće s dna posude. Pustite da prokuha i prokuhajte minutu, zatim umiješajte senf, a zatim temeljac.
Skuhajte umak na oko 200 ml ukupno, zatim kušajte i začinite. Pjenasto umiješajte preostali maslac i peršin, plus preostali sok od odrezaka. Odreske poslužite na toplim tanjurima i žlicom prelijte umakom.
Teriyaki umak za meso
Teriyaki umak za meso je još jedan umak koji morate kušati barem jednom.
Evo koji su sastojci potrebni za ovaj umak za meso:
- 85 g smeđeg šećera
- 70 ml soja umaka
- 1 veliki češanj češnjaka, zgnječen
- Komad đumbira od 4 cm, oguljen i sitno nariban
- 1 žlica kukuruznog brašna
- 1 žlica rižinog vinskog octa
- sjemenke sezama
- 2 mlada luka, sitno narezana
U mali lonac ulijte 350 ml vode sa šećerom, soja umakom, češnjakom i đumbirom. Polako kuhajte uz povremeno miješanje dok se šećer ne otopi. Kuhajte još 5 minuta ili dok ne postane sjajno i malo se zgusne. Pomiješajte kukuruzno brašno s 1 žlicom vode i brzo promiješajte kroz umak. Umutite rižin vinski ocat. Ako je i dalje pregust, dodajte još malo vode. Ulijte u čistu staklenku i ostavite umak za meso da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Nakon što se ohladi, ovaj umak za meso može stajati u hladnjaku do 1 tjedan. Po želji pospite umak za meso sezamom i mladim lukom neposredno prije posluživanja.