Ovaj recept nudi upute korak po korak za brzu pripremu ukiseljene mrkve. Potrebna su samo 4 sastojka za pripremu ukiseljene mrkve!
Ukiseljena mrkva sastojci:
- 500 g mrkve, uklonjene vrhove, oguljene ako je potrebno, narezane na štapiće
Salamura za mrkvu:
- 80 ml destiliranog bijelog ili jabučnog octa
- 80 ml vode
- pola žličice soli
- žlica šećera
Kako se priprema ukiseljena mrkva?
Dodajte mrkvu u veliku teglu ili staklenu posudu. Stavite na stranu. U mali lonac dodajte destilirani bijeli ocat, vodu, sol i šećer. Pustite da lagano kuha na srednjoj vatri i miješajte da se sol i šećer potpuno otope. Kušajte i prilagodite okus po potrebi, dodajući još soli ili šećera po ukusu.
Prelijte slanu otopinu preko mrkve, pazeći da su potpuno potopljene. Po potrebi dodajte još octa ili malo vode da prekrije.
Dobro zatvorite i protresite da se sjedini. Zatim stavite u hladnjak na najmanje 1 sat. Okusi će se produbiti i pojačati što se duže marinira. Najbolji okus se postiže nakon 24 sata. Ukiseljena mrkva u hladnjaku može stajati 2-3 tjedna (ponekad i duže). Ukiseljena mrkva je pogodna za zamrzavanje.