Savršena tvrdo kuhana jaja lako je napraviti. Donosimo jednostavne korake kako pripremiti tvrdo kuhana jaja.
Prvo skuhajte jaja. Stavite ih u lonac i prelijte hladnom vodom. Zakuhajte vodu na jakoj vatri. Zatim ih ostavite u vrućoj vodi. Čim voda počne ključati, isključite vatru i poklopite lonac. Ostavite jaja u vrućoj vodi 10-12 minuta, ovisno o tome kako volite jaja. Jaja od 10 minuta imat će živahne, kremaste žumanjke, dok će žumanjci od 12 minuta biti svjetliji i neprozirniji, s kremastijom teksturom.
Na kraju ih premjestite u ledenu kupelj. Kada vrijeme istekne, ocijedite jaja i prebacite ih u veliku zdjelu s ledenom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Ostavite ih u ledenoj kupelji najmanje 14 minuta prije nego što ogulite jaja.
Ako ne planirate odmah pojesti jaja, slobodno ih ostavite u ljusci i čuvajte u hladnjaku. Ali čak i ako je to slučaj, nemojte skratiti ledenu kupku! To je ključno za zaustavljanje procesa kuhanja i za lakše guljenje jaja kasnije.
Oguljena ili neoguljena tvrdo kuhana jaja čuvaju se u hladnjaku do 5 dana.