Espresso kava i kremasta pjena zajedno čine cappuccino, napitak koji je dobio ime zbog sličnosti s bojom habita kakvog nose franjevci kapucini. Odlazak u kafić i naručivanje cappuccina i kroasana za Talijane predstavlja jutarnji ritual…ali tko kaže da morate otići sve do Italije kako bi probali cappuccino?
Tradicionalna priprema zahtijeva aparat za espresso kavu s mlaznicom za izradu pjene no postoje i mnogi drugi neočekivani i originalni načini za postizanje istog rezultata: kremasta, čvrsta pjena može se izraditi u French press kuhalu za kavu ili čak i uz pomoć štapnog miksera!
Slijedite tri jednostavna koraka koje preporučuje Lavazza – istinska ikona talijanske kave s više od 20 milijardi šalica kave koje se popiju širom svijeta, i napravite savršeni cappuccino kod kuće.
Od izrade pjene do odabira najbolje kave, evo kako ćete skuhati pravi cappuccino u vlastitoj kuhinji:
1. korak: Mlijeko
Ono što cappuccino čini jedinstvenim je njegova mliječna pjena od koje vam rastu zazubice. Što se tiče mlijeka, ukusi se razlikuju: neki vole obrano mlijeko, drugi rižino ili sojino mlijeko. Međutim, ako želite napraviti savršeni cappuccino koristite svježe punomasno mlijeko: njegove masnoće i proteini ključni su za izradu prave, čvrste i kremaste pjene.
Za izradu savršene pjene potrebno je 120 ml mlijeka i osim pomoću mlaznice za izradu pjene na aparatu za espresso kavu, postoje i drugi načini koje možete koristiti kod kuće:
French press kuhalo za kavu:
1. Zagrijte mlijeko u malom
lončiću ili mikrovalnoj pećnici i ulijte ga u French press
kuhalo
2. Zatvorite French press
kuhalo i napravite pjenu potiskujući mrežicu/filter gore dolje 15
sekundi, postupno smanjujući amplitudu (nema potrebe za
iscrpljujućim treningom!)
3. Miješajte mlijeko kružno
okrećući French press kuhalo kako bi se sleglo prije nego što ga
ulijete u šalicu.
Štapni mikser:
1. Nakon što ste zagrijali
mlijeko, ulijte ga u posudu za miksanje
2. Uronite štapni mikser u
mlijeko i miksajte malom brzinom oko jedne minute.
3. Za veću pjenu, držite
štapni mikser neposredno ispod površine mlijeka kako bi u njega
ušlo više zraka.
2. korak: kava
Nakon što se mlijeko sleglo, vrijeme je za kavu, drugu polovicu tajne ovog odličnog napitka, koja može biti espresso ili moka. Za najbolje rezultate koristite kvalitetnu mješavinu kao što je Qualità Oro.
Polako ulijte kavu do 1/3 šalice i u roku od 10 sekundi ulijte kremastu mliječnu pjenu.
3. korak: … a sad je vrijeme za malo kreativnosti
Slijedite vlastitu inspiraciju! Možete ukrasiti cappuccino kakaom u prahu, slatkim sirupom, naribanom čokoladom ili nasjeckanim lješnjacima. Ako ste stvarno vješti, možete kreirati vlastite oblike uz pomoć šablona ili čačkalica na površini pjene.
- Liječnici potvrdili: Ispijanje kave ima brojne pozitivne učinke
- Žene koje vole kavu imaju sada za to razlog više!
- Volite kavu? Kroz nju unosite puno više kalorija nego što mislite
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!