Cjelovite žitarice su na vrhu zdrave hrane. Problem s njima je u tome što sloj mekinja koje okružuje svako zrno djeluje kao barijera, usporavajući brzinu kojom voda može prodrijeti do središta, tako da im može trebati neko vrijeme da se kuhaju. Dobra vijest je da ih je teško prekuhati - mekinje zadržavaju ugodnu teksturu za žvakanje čak i nakon duljeg kuhanja. Pa treba li ječam namakati?
Dakle, kako namakanje utječe na vrijeme kuhanja ječma? Treba li ječam namakati? Zapravo, ne previše. Ječam od cjelovitog zrna, namočen preko noći, skuha se sljedeći dan za 35 minuta dok je kuhanje suhog ječma traje samo pet minuta duže. Što se tiče okusa, nema velike razlike. Pa izgleda da ječam ne treba namakati.
Prvo što se primijeti nakon namakanja bisernog ječma preko noći je da je promijenio boju, iz svijetlobež u mutno sivu. To je jedina promjena koja se dogi nakon namakanja jer vrijeme kuhanja koje se skraćuje za 5 minuta može se ignorirati. Više se ne morate pitati treba li se ječam namakati jer nije potrebno.