Praktični savjeti /

Treba li guliti mladi krumpir?

Image

Niste sigurni treba li guliti mladi krumpir ili ne? Donosimo savjete kada treba guliti mladi krumpir, a kada ne.

14.9.2021.
14:30
VOYO logo

Guliti ili ne oguliti? Ovo bi moglo biti prvo pitanje koje si postavite prilikom pripreme krumpira, ali morate uzeti u obzir i jelo koje pripremate.

Neki obroci na bazi krumpira ili prilozi su kremastiji ili nježniji ako ogulite krumpir. Iako je odluka o guljenju krumpira stvar osobnih preferencija, postoje korisni savjeti za određivanje kada oguliti, a kada jednostavno kuhati. Treba li guliti mladi krumpir?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavite koru na organskom krumpiru kako biste iskoristili nutritivne prednosti. Krumpir je jedan od najjače prskanih usjeva pa ako želite ostaviti kore na krumpiru, trebate kupiti krumpir iz organskog uzgoja. Kora krumpira sadrži više željeza od samog krumpira. Također su dobar izvor vlakana, vitamina B i vitamina C. I dalje je važno krumpir istrljati pod čistom vodom kako biste uklonili bakterije.

Ostavite ljuske ako kuhate mladi krumpir. Mladi krumpir, poput žutog ili crvenog krumpira, obično ima tanje kore. Mali mladi krumpir, koji je prvi u sezoni, aromatičan je i premalen da bi se lako ogulio. Možete ostaviti kore na bilo kojoj od ovih vrsta jer neće omesti teksturu ili okus vašeg pripremljenog jela. Mladi krumpir odličan je ako se jednostavno pripremi. Pecite sitni krumpir ili ga lagano kuhajte na pari kako biste sačuvali njegov ukusan okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od razloga zašto ne treba guliti mladi krumpir je i taj ako trebate uštedjeti vrijeme u kuhinji. Ako krumpir pravite za gomilu, njegovo guljenje može potrajati previše vremena. Umjesto toga, odaberite mladu vrstu krumpira i odvojite vrijeme da ih temeljito operete. Zatim skuhajte krumpir bez truda oko guljenja. I dalje ćete htjeti malim nožem za rezanje odstraniti mrlje prije nego što napravite krumpir.

Ne gulite krumpir ako želite prilog koji je zasitniji. Ako pripremate krumpir s ljuskom, pečeni krumpir, pire ili pomfrit, pokušajte ih skuhati bez guljenja krumpira. Vidjet ćete da su sočniji nego ako ogulite krumpir. Kora također daje bočnim stranama rustikalni izgled. Imajte na umu da je krumpir važno ostaviti uključenim jer je krumpir potrebno temeljito skuhati kako bi kore bile mekane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo