Bakina kuhinja / Recept kako se radi najbolja pita od višanja i griza

Image
Foto: Pixabay

Kombinacija višanja i griza stvara savršenstvo okusa u jednom desertu. Saznajte kako se priprema jednostavna pita od višanja i griza.

4.8.2023.
10:51
Pixabay
VOYO logo

Pita od višanja i griza je neodoljiva poslastica koja nas vraća u vrijeme bakine kuhinje i domaćih okusa. Ova jednostavna, ali ukusna kombinacija sočnih višanja i kremastog griza oduševit će vas i probuditi osjećaj nostalgije.

Sastojci za pitu od višanja i griza su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 g svježih višanja, očišćenih i otkoštenih
  • 150 g šećera
  • 100 ml vode
  • 200 g griza
  • 800 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g tanko narezanih kora za pitu
  • 100 ml ulja
  • 50 ml mineralne vode
  • Šećer u prahu, za posipanje

Prvo što trebate učiniti kada pripremate pitu od višanja i griza je kuhati višnje, šećer i vodu dok višnje ne omekšaju i puste sok. Zatim ostavite višnje da se ohlade. U drugoj posudi skuhajte griz u mlijeku dok ne postane gust i kremast. Dodajte maslac i vanilin šećer te dobro promiješajte. U pravokutni kalup za pečenje stavite jedan red kora za pitu. Svaku koru premažite mješavinom ulja i mineralne vode.

Na kore za pitu od višanja i griza rasporedite polovicu pripremljenog griza. Preko griza rasporedite pripremljene višnje. Ponovite postupak s još jednim redom kora, premažite ih uljem i mineralnom vodom, te prekrijte drugim dijelom griza i višanja. Na vrh stavite još jedan red kora, premažite uljem i vodom. Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-50 minuta, dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Pita od višanja i griza već je gotova. Poslužite pita od višanja i griza toplu, posipanu šećerom u prahu za potpuni užitak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo