Bakina kuhinja /

Recept kako se radi najbolja pita od višanja i griza

Image
Foto: Pixabay

Kombinacija višanja i griza stvara savršenstvo okusa u jednom desertu. Saznajte kako se priprema jednostavna pita od višanja i griza.

4.8.2023.
10:51
Pixabay
VOYO logo

Pita od višanja i griza je neodoljiva poslastica koja nas vraća u vrijeme bakine kuhinje i domaćih okusa. Ova jednostavna, ali ukusna kombinacija sočnih višanja i kremastog griza oduševit će vas i probuditi osjećaj nostalgije.

Sastojci za pitu od višanja i griza su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 g svježih višanja, očišćenih i otkoštenih
  • 150 g šećera
  • 100 ml vode
  • 200 g griza
  • 800 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g tanko narezanih kora za pitu
  • 100 ml ulja
  • 50 ml mineralne vode
  • Šećer u prahu, za posipanje

Prvo što trebate učiniti kada pripremate pitu od višanja i griza je kuhati višnje, šećer i vodu dok višnje ne omekšaju i puste sok. Zatim ostavite višnje da se ohlade. U drugoj posudi skuhajte griz u mlijeku dok ne postane gust i kremast. Dodajte maslac i vanilin šećer te dobro promiješajte. U pravokutni kalup za pečenje stavite jedan red kora za pitu. Svaku koru premažite mješavinom ulja i mineralne vode.

Na kore za pitu od višanja i griza rasporedite polovicu pripremljenog griza. Preko griza rasporedite pripremljene višnje. Ponovite postupak s još jednim redom kora, premažite ih uljem i mineralnom vodom, te prekrijte drugim dijelom griza i višanja. Na vrh stavite još jedan red kora, premažite uljem i vodom. Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-50 minuta, dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Pita od višanja i griza već je gotova. Poslužite pita od višanja i griza toplu, posipanu šećerom u prahu za potpuni užitak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo