Torte bez brašna mogu biti tako jednostavne za pripremu da ćete se iznenaditi. Evo kako se priprema torta bez brašna.
Sastojci za tortu bez brašna:
- 225 g maslaca, narezanog na kockice
- 300 g crne čokolade, grubo nasjeckane
- 1 žlica kave u prahu
- 6 većih jaja, odvojiti bjelanjke i žumanjke
- 100 g smeđeg šećera
- 200g šećera
- ekstrakt vanilije
- 30 g kakaa u prahu
Kako se priprema ova čokoladna torta bez brašna?
Zagrijte pećnicu na 160C/140C s ventilatorom/plinom za početak pripreme torte bez brašna. Premažite maslacem kalup za tortu promjera 23 cm i obložite podlogu papirom za pečenje.
Rastopite maslac i čokoladu u zdjeli otpornoj na srednje visoke temperature u mikrovalnoj pećnici ili u tavi s vodom koja lagano ključa. Pomiješajte prah kave s 2 žlice vruće vode dok se ne otopi. Kavu umiješajte u čokoladu i ostavite sa strane da se malo ohladi. Slijedi ostatak pripreme čokoladne torte bez brašna.
U velikoj zdjeli mutite bjelanjke 2 minute električnom pjenjačom dok ne postanu mekani snijeg. U drugoj velikoj zdjeli miksajte oba šećera, vaniliju i žumanjke 5-8 minuta, ili dok ne postanu blijeda i pjenasta. Prosijte kakao prah u smjesu žumanjaka i lagano promiješajte da se sjedini.
Ohlađenu čokoladu umiješajte u smjesu od žumanjaka, pa nježno umiješajte u snijeg od bjelanjaka. Prebacite u lim i pecite 1 sat-1 sat 20 minuta, ili dok ražanj umetnut u sredinu torte bez brašna ne izađe čist. Ostavite da se ohladi, izvadite iz kalupa i poslužite sa svježim bobičastim voćem, ako želite. Vaša čokoladna torta bez brašna je gotova.