Tijesto za pizzu može se raditi sa svježim ili suhim kvascem. Kako napraviti tijesto za pizzu sa svježim kvascem? U čemu je razlika između tijesta za pizzu sa svježim u odnosu na suhi kvasac?
Sastojci za tijesto za pizzu sa svježim kvascem:
- 500 ml mlake vode
- 5 g svježeg kvasca
- prstohvat šećera
- 3 žličice morske soli
- 1 žlica maslinovog ulja
- 900 g brašna
Tijesto za pizzu sa svježim kvascem priprema:
Kada radite tijesto za pizzu sa svježim kvascem, u manju posudu stavite 450 mililitara mlake vode, pospite kvasac i prstohvat šećera, promiješajte i ostavite da odstoji desetak minuta.
U posebnoj maloj posudi pomiješajte preostalih 50 mililitara vode s morskom soli i ostavite sa strane.
Smjesu vode i kvasca ulijte u mikser, dodajte maslinovo ulje i počnite miješati na maloj brzini i polako umiješajte prosijano brašno.
Za tijesto za pizzu sa svježim kvascem miješajte sve sastojke oko pet minuta. Pred kraj dodajte smjesu vode i soli i nastavite miješati dok tijesto za pizzu ne postane glatko i prestane se lijepiti za stranice posude.
Ako je tijesto za pizzu još uvijek previše ljepljivo pospite još malo brašna, ako je presuho dodajte još malo vode. Prebacite tijesto na čistu radnu površinu posutu brašnom i miješajte ga rukama dok ne postane glatko i ujednačeno.
Prebacite tijesto u lagano nauljenu veliku zdjelu i prekrijte plastičnom folijom ili vlažnom kuhinjskom krpom. Stavite posudu na toplo mjesto i odmarajte tijesto za pizzu sa svježim kvascem oko dva sata, dok se ne udvostruči.