Jedan od najboljih temeljaca koji će dati puni ukus srnećem gulašu je srneći temeljac. Dobar dodatak temeljcu za srneći gulaš je i pastrnjak. Kako napraviti temeljac za srneći gulaš?
Sastojci potrebni za pripremu temeljca za srneći gulaš su:
- 1,5 kg srnećih kostiju
- 4 žlice maslinovog ulja
- sol
- 2 žličice svježeg ružmarina
- žlica mljevenog crnog papra
- žlica suhe majčine dušice
- 4 lovorova lista
- glavica luka, nasjeckana
- 2 mrkve, nasjeckane
- 2 štapića celera, nasjeckana
- peršin, nasjeckani
Upute za pripremu temeljca za srneći gulaš:
- Kosti premažite maslinovim uljem i dobro posolite, pa pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C dok ne porumene. Ostavite malo mesa na kostima — obrezi i koljenice idealni su za to. Stavite kosti u lonac. Prelijte vodom i pustite da se lagano kuha na srednje jakoj vatri.
- Skinite pjenu koja se stvara na površini i lagano kuhajte najmanje 4 sata. Pazite da temeljac ne zakuha.
- Dodajte preostale sastojke i pirjajte još 2 sata.
- Pomoću hvataljki izvucite sve kosti i velike komadiće i bacite ih. Stavite papirnati ručnik u sitno sito koje je samo postavljeno iznad drugog velikog lonca. Ulijte temeljac od divljači kroz sito obloženo gazom. Odbacite talog.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa