Teleći but u komadu priprema se jednostavno i brzo. Vrijeme pečenja ovisi o debljini mesa, ali u prosjeku je dovoljno do 2 sata za pripremu telećeg buta od 2 kilograma. Napravite dobru marinadu za teleći but i to je pola posla do sočnog i mekanog glavnog jela.
Sastojci za pripremu telećeg buta u komadu:
- 1 kg telećeg buta
- 4 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sok od limuna
- sol
- papar
- svježi peršin
- timijan
Kako pripremiti teleći but u komadu:
Najprije zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa i pripremite lim za pečenje.
Pomiješajte češnjak, peršin, timijan, maslinovo ulje, sok od limuna, sol i papar. Napravite marinadu. Ravnomjerno utrljajte u teleći but marinadu i stavite u lim za pečenje. Teleći but pecite oko 2 sata, a vrijeme pečenja ovisi o debljini mesa.
Tijekom pečenja povremeno ga zalijte s tekućinom u koji se peče. Kada je meso mekano tada možete isključiti pećnicu i izvaditi teleći but iz lima za pečenje.
Teleći but najbolji je kada odstoji barem 10 minuta nakon pečenja. Poslužite ovo glavno jelo uz prilog i salatu prema želji.