Tart od limuna odličan je osvježavajući kolač za sve prigode. Postoje različiti recepti za pripremu tarta, ali jeste li probali tart od limuna?
Sastojci za tart od limuna:
- 150 g višenamjenskog brašna
- ¼ žličice soli
- 113 g maslaca izrezanog na male komadiće
- 50 g šećera
- 10 ml vrhnja
- žumanjak
Za nadjev za tart od limuna:
- 120 ml svježeg limunovog soka
- 2 žlice limunove korice od 2 limuna
- 200g šećera
- 113 g maslaca
- 4 jaja
- 2 žumanjka
Priprema tijesta za tarta od limuna:
Žumanjak i vrhnje umutite u manjoj posudi i ostavite sa strane. U posudu stavite brašno, sol i šećer. Izmiješajte pa dodajte maslac narezan na kockice. Nakon što dobijete mrvičastu smjesu s komadićima maslaca, dodajte žumanjke žumanjaka i izmiješati vilicom.
Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i neka se hladi oko sat vremena.
Razvaljajte tijesto u krug, a zatim ga premjestite u kalup za torte. Pritisnite u kalup, a zatim pričvrstite dno i odrežite rub. Zamrznite oko 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijusa, a zatim pecite oko 20 minuta ili dok ne poprime svijetlo zlatnožutu boju, a zatim smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva Celzijusa.
Priprema nadjeva za tart od limuna:
Pomiješajte jaja i žumanjke, zatim umutite i ostavite sa strane.
Očistite dva limuna pa iscijedite ½ šalice soka, a zatim dodajte koricu, sok, maslac i šećer u lonac i stavite lagano kuhati uz miješanje. Prije nego što zavrijem maknite s vatre i polako ulijevajte u smjesu jaja uz snažno miješanje.
Ulijte natrag u lonac i stavite na laganu vatru, neprestano miješajući dok se smjesa ne zgusne i ne zavrije.
Ulijte nadjev na koru i pecite 10 minuta. Ostavite u hladnjaku 2 sata pa izrežite i poslužite.