Svježi kvasac djeluje kao dizač u procesu pečenja, pomažući pečenim proizvodima da se dižu i dajući blago slatkasti okus. Svježi kvasac je prikladan za pečene proizvode koji zahtijevaju dugo, sporo dizanje zahvaljujući brzoj aktivaciji i sposobnosti da ostanu aktivni dulje vrijeme.
Upute kako pripremiti vlastiti svježi kvasac:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- U velikoj zdjeli za miješanje, najmanje dvostruko većoj od vaše smjese, pomiješajte tri žlice višenamjenskog brašna i tri žlice vode i miješajte dok se ne sjedini. Dobro pokriti i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata.
- Sutradan dodajte još tri žlice brašna i tri žlice vode i promiješajte da se sjedini. Dobro poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi još 24 sata.
- Trećeg dana dodajte šest žlica brašna i šest žlica vode i sjedinite. Dobro poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi još 24 sata.
- Četvrtog dana izvadite četvrtinu smjese iz posude i bacite. Dobro poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi još 24 sata.
- Do 5. dana vaš starter za svježi kvasac trebao bi biti spreman za upotrebu. Trebao bi biti lagan, pjenušav i pahuljast te imati izraženu, gotovo slatku, fermentacijsku aromu bez ikakve kiselosti. Da biste još jednom provjerili, otkinite malu količinu startera i stavite u zdjelu s toplom vodom. Ako pluta, to je pokazatelj da je vaš svježi kvasac spreman.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa