Svježi kvasac djeluje kao dizač u procesu pečenja, pomažući pečenim proizvodima da se dižu i dajući blago slatkasti okus. Svježi kvasac je prikladan za pečene proizvode koji zahtijevaju dugo, sporo dizanje zahvaljujući brzoj aktivaciji i sposobnosti da ostanu aktivni dulje vrijeme.
Upute kako pripremiti vlastiti svježi kvasac:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- U velikoj zdjeli za miješanje, najmanje dvostruko većoj od vaše smjese, pomiješajte tri žlice višenamjenskog brašna i tri žlice vode i miješajte dok se ne sjedini. Dobro pokriti i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata.
- Sutradan dodajte još tri žlice brašna i tri žlice vode i promiješajte da se sjedini. Dobro poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi još 24 sata.
- Trećeg dana dodajte šest žlica brašna i šest žlica vode i sjedinite. Dobro poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi još 24 sata.
- Četvrtog dana izvadite četvrtinu smjese iz posude i bacite. Dobro poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi još 24 sata.
- Do 5. dana vaš starter za svježi kvasac trebao bi biti spreman za upotrebu. Trebao bi biti lagan, pjenušav i pahuljast te imati izraženu, gotovo slatku, fermentacijsku aromu bez ikakve kiselosti. Da biste još jednom provjerili, otkinite malu količinu startera i stavite u zdjelu s toplom vodom. Ako pluta, to je pokazatelj da je vaš svježi kvasac spreman.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa