Glavno jelo /

Recepti i ideje kako pripremiti svinjsku lopaticu za ručak

Image
Foto: Pixabay

Svinjaska lopatica često pronađe mjesto na jelovniku, a može se pripremati na različite načine. Donosimo ideje i recepte kako se priprema svinjska lopatica.

4.4.2023.
11:07
Pixabay
VOYO logo

Svinjska lopatica odličan je izbor mesa za pečenje. Zbog toga se svinjska lopatica recepti stalno traže. Ako vam nedostaje ideja, znamo koji svinjska lopatica recepti su idealni, posebice ako imate veću obitelj ili društvo koje je potrebno nahraniti.

Sastojci za prvi recept su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 kg svinjske lopatice
  • Sol, papar, slatka mljevena paprika
  • 2 žlice senfa
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 veliki ljubičasti luk
  • mrkva
  • 500 ml maslinova ulja
  • 500 ml vode

Svinjsku lopaticu u komadu zarežite nekoliko puta s gornje strane. U posudi pomiješajte senf, 1 žličicu soli, papra i mljevene paprike. Premažite meso. Preko nje narežite češnjak, luk i mrkvu. Zalijte s maslinovim uljem i vodom. Ostavite da se marinira u hladnjaku barem cijelu noć, a preporučamo i duže (do 24 sata). Prije pečenja, izvadite lopaticu na sobnu temperaturu pola sata, a zatim ju prebacite u lim za pečenje i preko nje prelijte marinadu. Meso neka se peče 45 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva uz jedno okretanje tijekom pečenja. Poslužite s pečenim krumpirom.

Sastojci za pripremu dinstane svinjske lopatice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 kg svinjske lopatice
  • sol, papar, češnjak
  • žlica senfa
  • 500 ml vode
  • 500 ml bijelog vina
  • mrkva
  • 1 veći luk
  • šaka graška
  • maslinovo ulje
  • 500 ml pasirane rajčice

Svinjsku lopaticu začinite sa soli, paprom i češnjakom. Na tavici zagrijte nekoliko kapi maslinova ulja te dodajte meso. Zapecite ga dobro s obje strane. Kada je zapečeno, premažite ga sa senfom. Ostavite da se senf upije, a zatim uklonite lopaticu. Na istom ulju prodinstajte luk koji ste narezali na sitne kockice. Isto učinite s mrkvom, a zatim zajedno s graškom dodajte luku. Sve dobro pomiješajte te odvojite na rubove tavice. U sredinu vratite meso. Sve zalijte vodom i vinom te ostavite da se dinsta 1 sat. Stalno polijevajte s vodom. Nakon 30 minuta dodajte pasiranu rajčicu. Kada vino ispari, a pasirana rajčica zgusne saft, vaše je jelo gotovo. Poslužite sa tjesteninom ili njokama.

Ova svinjska lopatica recepti oduševit će vas čim ih probate!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo