Sočna svinjetina s gljivama savršena je kao glavno jelo uz prilog po izboru. Ovaj recep za svinjetinu s gljivama je savršen za obiteljska okupljanja ili večere s prijateljima. Sastojci potrebni da se pripremi svinjetina s gljivama su:
- 600 g svinjskog odreska
- 200 g gljiva (šampinjoni ili druge po izboru)
- 2 žlice maslaca
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 šalice pilećeg temeljca
- 1/2 šalice bijelog vina
- 1 žličica sušenog timijana
- Sol i papar po ukusu
Kada pripremate svinjetinu s gljivama prvo zagrijte pećnicu na 200°C. U međuvremenu, očistite gljive i narežite ih na tanke ploške. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Zagrijte maslac na tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te dinstajte dok luk ne postane staklast. Dodajte gljive i pržite dok ne omekšaju.
U drugoj tavi, zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Posolite i popaprite svinjski odrezak i pecite ga na tavi dok ne dobije lijepu smeđu koricu s obje strane. Stavite ga u posudu za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta. U međuvremenu, dodajte temeljac i vino u tavu s gljivama i pirjajte dok se tekućina ne smanji za pola. Dodajte suhi timijan i sol i papar po ukusu. Izvadite svinjski odrezak iz pećnice i prelijte ga umakom od gljiva. Vratite u pećnicu i pecite još 5-10 minuta. Svinjetina s gljivama već je gotova i spremna za posluživanje dok je topla. Dobar tek!