Peku možete pripremiti s gotovo svim vrstama mesa ili ribe, a u nastavku saznajte kako je napraviti sa svinjetinom.
Sastojci za svinjetinu ispod peke:
- 1 kg svinskog buta
- nekoliko krumpira
- glavica luka
- 4 češnja češnjaka
- 2 lista lovora
- maslinovo i biljno ulje
- bijelo vino
- začini po želji
Svinjetina ispod peke priprema:
Na pleh stavite žlicu masti, žlicu suncokretovog ulja i pola žlice maslinovog ulja. Svinjetinu začinite i dodajte u pleh. Okružite krumpirom i lukom. Dodajte češnjak i lovorov list. Možete dodati i povrće.
Otprilike polovica žara mora biti ispod pladnja, ostatak će ići na vrh peke. Nakon 30 minuta pažljivo skinite poklopac i okrenite svinjetinu. Ako mislite da je u plehu previše vode, malo je uklonite žlicom. Dodajte dvije žlice bijelog vina. Pustite da se malo zagrije, a zatim žlicom prelijte malo preko mesa. Vratite peku i po potrebi dodajte još žara.
Sada trebate pričekati još otprilike 30 minuta. Nakon ukupno sat vremena vaša bi svinjetina ispod peke trebala biti gotova. Poslužite svinjetinu ispod peke uz svježi kruh, salatu i čašu vina.