Dehidriranje svježih smokava u dehidratoru odličan je način za njihovo skladištenje ako želite izbjeći dodatni šećer. Smokve možete u dehidratoru sušiti cijele ili u komadima.
Sušenje voća u dehidratoru brz je i jednostavan način da sačuvate voće tjednima ili mjesecima. Smokve su odlično voće za sušenje u dehidratoru a njihovo vrijeme sušenja ovisi o tome hoćete li smokve ostaviti cijele ili ih narezati na pola ili na četvrtine. Da bi sušili smokve u dehidratoru prvo ih operite.
Zatim uklonite peteljke i narežite svaku smokvu. Rasporedite ih na pladnjeve za vaš dehidrator. Obavezno ostavite malo prostora za disanje između svakog komadića smokve kako bi zrak mogao pravilno cirkulirati. Na dehidratoru stavite na postavke za sušenje voća. Smokvama će trebati nekoliko sati da se osuše u dehidratoru, ovisno o veličini komadića.
Provjeravajte ih svakih 5-6h do kad ne budu osušene po vašoj želji. Nakon što su smokve potpuno osušene, izvadite posude iz dehidratora i ostavite voće da se ohladi. Ako ih narežete na četvrtine ili polovice, trebale bi stajati 1-2 godine na hladnom i suhom mjestu. Cijele smokve ne traju tako dugo, jer je manje vlage uklonjeno.