Svijet začina /

Kako i zašto se koristi suhi peršin?

Image
Foto: Pixabay

Suhi peršin odličan je začin svakom jelu. Kako i zašto se koristi suhi peršin?

17.11.2022.
16:08
Pixabay
VOYO logo

Osušenu verziju peršina možete koristiti kao sastojak raznih recepata. Suhi peršin može poboljšati okus juha, variva i umaka od rajčice. Osim toga, suhi peršin se često kombinira s drugim biljem u receptima inspiriranim talijanskim jezikom. Svježi peršin također je izvrstan dodatak domaćim preljevima za salate, marinadama i receptima s plodovima mora, no kada ga osušite, također ga možete koristiti za pripremu jela.

Dok kuhanje i/ili sušenje može smanjiti neke druge zdravstvene dobrobiti peršina, ono povećava apigenin dostupan u peršinu. Zapravo, sušeni peršin je najbolji prirodni izvor apigenina. Flavoni su pigmenti u određenim cvjetnicama i snažni antioksidansi koji uvelike mogu pomoći vašem zdravlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se pokazalo da suhi peršin ima protuupalna svojstva zbog svojih antioksidansa, uključujući flavonoide, karotenoide i vitamin C. Osim toga, suhi peršin može pomoći u održavanju zdravih bubrega smanjenjem visokog krvnog tlaka, glavnog faktora rizika za bubrežne bolesti.

Suhi peršin je hrana s visokim udjelom oksalata, s više od 10 miligrama na 100 grama - nešto više od 1 1/2 šalice - stoga treba izbjegavati konzumiranje veće količine suhog peršina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo