Kada večerate u otmjenom restoranu i naručite biftek, uvijek će vas pitati koji stupanj pečenja bifteka želite. Misli se na tri opcije, a to su krvav, srednje pečen i dobro pečen biftek. No, po čemu se razlikuju stupnjevi pečenja bifteka?
Krvav biftek je najniža razina pečenja. Osobe koje vole iznimno mekane komade mesa s ukusom odabrat će ovu opciju. Krvavi biftek ima unutarnju temperaturu od 50°C. Krvavi biftek ima središnji dio mesa koji će biti jarko crvene boje. Konzistencija će biti meka i nježna s blagim pougljenjem izvana.
Srednje pečen biftek je najpopularniji način pripreme bifteka. Srednje pečeni biftek doseže unutarnju temperaturu od 60°C. To znači da će vaš bifte biti mekan, ali dobro pečeni i dati dovoljno okusa. Visokokvalitetno meso bit će ukusno na ovoj temperaturi i dovoljno mekano za uživanje.
Dobro pečen biftek je najviše pečen stupanj bifteka. Dobro pečen biftek mogao bi biti najbolji izbor za sve koji ne uživaju u okusu koji krv daje njihovom mesu. Dobra vijest je da ne gubite nikakve hranjive tvari kada naručujete biftek na ovaj način. Ista je količina proteina, željeza i cinka u srednje pečenom i dobro pečenom bifteku.