Stižu vam nenajavljeni gosti, a vaš hladnjak vapi za većom kupovinom. Što učiniti? Brzo pregledajte zalihe povrća. Sigurno ćete pronaći par tikvica i lisnato tijesto. Za pola sata možete napraviti odličan, hrskav kolač koji ćete ponuditi svojim prijateljima – štrudlu od tikvica. Nemojte paničariti, prilagodite količine koje imate.
Možete izbaciti vrhnje, ako ga nemate, pa premažite kore uljem. Ako nemate svježi sir, možete naribati neki drugi ili ga zamijenite slaninom. Ukoliko vam se smjesa čini prerijetkom, dodajte još malo griza, zasigurno nećete pogriješiti. Nemojte se bojati improvizirati, već napravite svoju vlastitu štrudlu od tikvica kojom ćete zadiviti goste.
Donosimo vam recept na bazi 1 kg tikvica, a sami prilagodite količine namirnicama koje imate.
- 8 tankih kora za savijače
- 1 kg tikvica
- 1 jaje
- 250 g sira
- 1 žlica griza
- 1 žličica soli
- kiselo vrhnje za premaz
Priprema:
Tikvice naribajte s korom i posolite. Neka odstoje desetak minuta. Nakon toga iz ocijedite. Dobro izmiješajte sir i cijelo jaje. Dodajte tikvice i griz. Ukoliko niste dobro ocijedili tikvice, možete dodati još jednu žlicu griza. Na kraju još jednom sve dobro izmiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede.
Kore za savijače izvadite iz kutije, raširite ih i lagano razdvojite da ne puknu. Slažite po dvije i svaku tanko premažite uljem. Žlicom stavljajte smjesu od tikvica i ravnomjerno razvucite do tri četvrtine tijesta. Zarolajte i slažite u lim za pečenje jednu do druge. Kiselo vrhnje kratko izradite mikserom da bude tekuće te tanko premažite pripremljeno tijesto. Štrudlu od tikvica pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata, dok kore ne poprime lijepu rumenu boju.