Paprikaš je tradicionalno mađarsko jelo, a karakterističan je po svojoj bogatoj aromi i okusu. Paprikaš se često priprema od različitih vrsta mesa kao što su piletina, svinjetina ili govedina, te se dodaju svježe paprike i druge namirnice za obogatiti okus. Noklice za paprikaš su male kuglice od tijesta koje se kuhaju u umaku od paprikaša. One dodaju posebnu teksturu i obogaćuju okus jelu.
Sastojci za noklice za paprikaš su:
- 200g pšeničnog brašna
- 1 jaje
- 1/2 žličice soli
- Malo svježe naribanog muškatnog oraščića
- Voda
- Nasjeckani svježi peršin, za posluživanje
Kada pripremate noklice za paprikaš najprije u posudi pomiješajte brašno, sol i svježe naribani muškatni oraščić. Dodajte jaje i malo po malo dodajte vodu dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ostavite tijesto da odstoji 15-20 minuta. U loncu prokuhajte slanu vodu. Vlažnim rukama oblikujte male kuglice od tijesta i pažljivo ih spuštajte u kipuću vodu. Kuhajte noklice oko 3-5 minuta, dok ne isplivaju na površinu i postanu mekane i kuhane. Uzmite žlicu i izvadite kuhane noklice iz vode.
Ostavite ih sa strane dok pripremate paprikaš. Pripremite paprikaša prema vašem receptu, koristeći meso i povrće po izboru. Kada je paprikaš gotov, dodajte kuhane noklice u paprikaš te kratko promiješajte kako bi se noklice ravnomjerno rasporedile u umaku. Poslužite paprikaš s noklicama topao, posipan svježe sjeckanim peršinom. Dobar tek!