Uskrsni blagdani nam općenito dolaze na početku proljeća, tada se priroda budi, simobočično je to i vrijeme novih početaka. Vrt se budi s prvim izdancima šparoga, poriluka i drugog povrća, od kojih svaki ima važnu ulogu u ovom tradicionalnom jelovniku za uskrsnu večeru. Artičoke se mogu unaprijed kuhati na pari i ohladiti te poslužiti s majonezom bez estragona kao jednostavno predjelo. Pečena šunka premazana slatkom, ali trpkom glazurom od citrusa zauzima najvažnije mjesto većine uskršnjih menija.
U Hrvatskoj se velika pažnja pridaje kolačima, u kontinentalnoj Hrvatskoj je posebice riječ o kuglofima koji nisu autohtono hrvatsko jelo, no s vremenom su se itekako udomaćili. Zagorci su se specijalizirali za kruh koji se mijesi u vodi u kojoj se prethodno kuhala šunka. Katolici ga ujutro, zajedno s jajima, hrenom, francuskom salatom i ostalim delicijama nose na blagoslov.
Kada govorimo o tradicionalnim glavnim jelima koja se pripremaju za Uskrs, svakako treba spomenuti pečenu patku, puricu s mlincima, ovisno o kraju u kojem se živi.
Dalmatinci svoju uskrsnu tradicionalnu gozbu nikako ne mogu zamisliti bez janjetine ili pak kozletine ispod peke ili s ražnja, a blagdanski stol je prepun domaćeg mladog luka, pršuta i slastica poput kroštula torti, kolača s bademima, suhim smokvama, grožđicama ili rogačem.