Tradicionalna uskrsna jela /

Što pripremati za Uskrs? Obogatite vaš blagdanski stol tradicionalnim uskrsnim jelima

Image

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, a dobro je poznato da se tada i fino jede. Podsjećamo vas koja su tradicionalna jela kojima se svi veselimo.

24.9.2021.
9:33
VOYO logo

Uskrsni blagdani nam općenito dolaze na početku proljeća, tada se priroda budi, simobočično je to i vrijeme novih početaka. Vrt se budi s prvim izdancima šparoga, poriluka i drugog povrća, od kojih svaki ima važnu ulogu u ovom tradicionalnom jelovniku za uskrsnu večeru. Artičoke se mogu unaprijed kuhati na pari i ohladiti te poslužiti s majonezom bez estragona kao jednostavno predjelo. Pečena šunka premazana slatkom, ali trpkom glazurom od citrusa zauzima najvažnije mjesto većine uskršnjih menija.

U Hrvatskoj se velika pažnja pridaje kolačima, u kontinentalnoj Hrvatskoj je posebice riječ o kuglofima koji nisu autohtono hrvatsko jelo, no s vremenom su se itekako udomaćili. Zagorci su se specijalizirali za kruh koji se mijesi u vodi u kojoj se prethodno kuhala šunka. Katolici ga ujutro, zajedno s jajima, hrenom, francuskom salatom i ostalim delicijama nose na blagoslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada govorimo o tradicionalnim glavnim jelima koja se pripremaju za Uskrs, svakako treba spomenuti pečenu patku, puricu s mlincima, ovisno o kraju u kojem se živi.

Dalmatinci svoju uskrsnu tradicionalnu gozbu nikako ne mogu zamisliti bez janjetine ili pak kozletine ispod peke ili s ražnja, a blagdanski stol je prepun domaćeg mladog luka, pršuta i slastica poput kroštula torti, kolača s bademima, suhim smokvama, grožđicama ili rogačem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo