Jedan je od prvih znakova jeseni, ovo slatko i ugodno voće može poslužiti na različite načine. Kupine možete i zamrznuti ili napraviti džemove ili kompote kako biste ih sačuvali. Donosimo recept kako se radi osvježavajući voćni kolač od kupina.
Sastojci za podlogu za kolač od kupina:
- 80 g maslaca
- 150 g digestiv keksa
- 200 g džema od kupina, zagrijanog
- 200 g kupina
- vrhnje za posluživanje
Sastojci za nadjev za kolač od kupina:
- 250 g maslaca, omekšalog
- 100 g zlatnog šećera, plus dodatak za posipanje
- 5 jaja, tučenih
- 250 g mljevenih badema
- 2 žlice brašna
Da biste napravili podlogu, otopite maslac, a zatim krčkajte dok ne postane orašasto smeđe. Kuhačom umutite kekse u mrvice, zatim dodajte otopljeni maslac i izmiješajte. Utisnite mrvice u obloženi četvrtasti lim od 20 cm, zatim ohladite dok se ne stegne.
Napravite nadjev miješanjem maslaca i šećera dok ne postane svijetlo i pjenasto. Dodajte jedno po jedno jaje, dodajte brašno i bademe i nastavite s mućenjem, a zatim žlicom stavite u vrećicu.
Pećnicu zagrijte na 180°C. Izvadite pleh iz hladnjaka, pa premažite marmeladom ostavljajući razmak oko ruba. Nanesite smjesu za punjenje na vrh, pazeći da počnete s rubom oko pekmeza. Utisnite kupine, pospite ih šećerom i pecite 45-50 minuta. Kolač treba kuhati do kraja sa šećernom koricom na vrhu. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Može se napraviti dan ranije i držati zamotano na sobnoj temperaturi.