Kardamom je začin napravljen od sjemenki različitih biljaka iz obitelji đumbira. Mahune kardamoma su vretenaste i imaju trokutasti presjek. Mahune sadrže brojne sjemenke, ali mahuna kardamoma može se koristiti cijela ili mljevena. Sjemenke su sitne i crne, dok se mahune razlikuju po boji i veličini po vrstama. Začin kardamom se koristi za začinjavanje slatkih i slanih jela. Široko se koristi u indijskoj, bliskoistočnoj, arapskoj i švedskoj kuhinji.
Začin kardamom ima jak, sladak, opor okus i aromu, s notama limuna i mente. Crni kardamom ima i dimnu notu, a također i hladnu notu mentola. Možete koristiti začin kardamom u prahu koji se dodaje izravno u recepte koji zahtijevaju mljeveni kardamom, ali ćete dobiti više okusa ako počnete s mahunama. Pržite zelene mahune kardamoma na suhoj tavi nekoliko minuta. Pustite ih da se ohlade minutu, a zatim izvadite sjemenke iz mahuna. Mahune spremite za dodavanje u kavu ili čaj radi okusa. Za najbolje rezultate sameljite sjemenke u mužaru i tučkom, ili možete koristiti mlin za kavu.
Ovaj članak objašnjava što je to začin kardamom te kako se koristi u kuhinji.