Salata endivija poznata je kao širokolisna endivija, bavarska endivija i escarole. Salata endivija ima široke, kovrčave zelene listove i blago gorak okus. Vanjski listovi imaju tendenciju da budu tamnije boje i gorkiji, dok su unutarnji listovi nježniji. Radič se često skuplja i stavlja s glavicama svježe salate, dok se endivija ne miješa s običnom salatom. Skuplja je od zelene salate jer se smatra specijalitetom. Salata endivija zahtijeva malu pripremu prije upotrebe, često je potrebno samo brzo ispiranje.
Kako se priprema salata endivija? Širi, tamniji vanjski listovi obično su pomalo žilavi i gorki, što ih čini idealnim za kuhanje. Listovi se mogu pirjati ili dinstati slično kao i zelje.
Za pripremu salate dobar su izbor unutarnji listovi svjetlije boje. Natrgajte ih na komadiće i pomiješajte s ostalim sastojcima i balzamičnim octom. Salata endivija dobro se sljubljuje s voćem u salatama, kao i sa sirom, uključujući sorte snažnog okusa kao što su plavi sir i kozji sir. Bilo kuhana ili sirova, salata endivija se dobro slaže s jakim slanim i slatkim okusima koji lijepo uravnotežuju njezinu gorčinu.