Kulinarstvo /

Što je povrtna leća i kako se koristi?

Image
Foto: Pixabay

Povrtna leća priprema se jednostavno, a idealna je dodatak različitim jelima. Što je povrtna leća i kako ju koristiti?

25.12.2021.
15:52
Pixabay
VOYO logo

Povrtna leća raste u mahunama, što je čini dijelom obitelji mahunarki zajedno s grahom, kikirikijem i graškom. Može se koristiti za pripremu juhe, variva, salate i priloge. Što je povrtna leća i kako ju koristiti?

Za razliku od graha povrtna leća se ne mora namakati prije kuhanja. Dovoljno ju je preliti tekućinom, staviti kuhati u vodu da zavrije, a zatim ostaviti da se lagano pirjaj dok ne upije tekućinu i omekša. To traje oko 20 do 40 minuta ovisno o sorti. Tako kuhanom povrtnom lećom možete obogatiti juhu koja se kuha ili kao dodatak u salate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvog je okusa povrtna leća? Okus leće ovisi o boji, iako se sve sorte mogu opisati kao zemljane. Crvena  povrtna leća ima slađu notu, dok zelena ili crna povrtna leća imaju papreni okus, pa daju papreni okus jelu.

Osušena povrtna leća ima izuzetno dug rok trajanja. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi daleko od svjetlosti, topline i vlage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo