Povrtna leća raste u mahunama, što je čini dijelom obitelji mahunarki zajedno s grahom, kikirikijem i graškom. Može se koristiti za pripremu juhe, variva, salate i priloge. Što je povrtna leća i kako ju koristiti?
Za razliku od graha povrtna leća se ne mora namakati prije kuhanja. Dovoljno ju je preliti tekućinom, staviti kuhati u vodu da zavrije, a zatim ostaviti da se lagano pirjaj dok ne upije tekućinu i omekša. To traje oko 20 do 40 minuta ovisno o sorti. Tako kuhanom povrtnom lećom možete obogatiti juhu koja se kuha ili kao dodatak u salate.
Kakvog je okusa povrtna leća? Okus leće ovisi o boji, iako se sve sorte mogu opisati kao zemljane. Crvena povrtna leća ima slađu notu, dok zelena ili crna povrtna leća imaju papreni okus, pa daju papreni okus jelu.
Osušena povrtna leća ima izuzetno dug rok trajanja. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi daleko od svjetlosti, topline i vlage.