Pita od mljevenog mesa je specifična pita koja se priprema od tankih slojeva tijesta, a punjena je sjeckanim ili mljevenim mesom, obično govedinom, janjetinom ili piletinom, zajedno s raznim začinima i začinjenim povrćem. Sastojci za pitu od mljevenog mesa su:
- 450 grama mljevene govedine
- 1 žlica paprike
- sol i svježe mljeveni papar, po ukusu
- 1 srednji krumpir, sitno nasjeckan
- 1 srednja glavica luka, nasjeckana
- 8 listova lisnatog tijesto za pitu
- 60 grama otopljenog maslaca
Kada se priprema pita od mljevenog mesa najprije zagrijte pećnicu na 200°C. Kuhajte i miješajte mljevenu govedinu u velikoj tavi na srednje jakoj vatri dok ne porumeni i postane mrvičasta, 5 do 7 minuta, a zatim ocijedite mast. Umiješajte papriku, sol i papar. Prebacite smjesu u veliku zdjelu i umiješajte krumpir i luk. Stavite jedan list tijesta na radnu površinu. Žlicom stavite 1/8 goveđe smjese niz dugi rub tijesta, a zatim zarolajte tijesto oko nadjeva u cjevčicu. Cjevčicu smotajte u oblik puža i stavite na nepodmazan lim za pečenje. Ponovite da napravite još sedam pita, stavljajući gotove kolute jedan na drugi da se ne odmotaju. Vrhove premažite otopljenim maslacem. Pecite pitu od mljevenog mesa u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumene, 20 do 30 minuta. Pita od mljevenog mesa je gotova i spremna za posluživanje. Dobar tek!