Flambiranje je tehnika kuhanja koja koristi alkohol za stvaranje vatre u posudi za kuhanje. Vatra prestaje kada sav alkohol izgori.
Dodavanje alkohola u jelo i paljenje vatre koristi se za stvaranje dramatičnosti, ali i za poboljšanje okusa u jelu. Podrazumijeva se da ova tehnika može biti opasna i nikada ne biste trebali pokušavati pomaknuti tavu dok je alkoholna tekućina u vatri.
Prilikom flambiranja, najvažnije je da prvo odaberete odgovarajući alkohol. Najbolje rješenje će biti tekućine s oko 80% alkohola u sebi. Sve s većim udjelom vrlo je hlapljivo i jednostavno rečeno previše zapaljivo.
Općenito se predlaže da odaberete nešto što je u skladu s hranom koju pripremate, ali i s vašim kulinarskim umijećem.
Budite spremni na iznenadno zapaljenje plamena i u skladu s tim odvratite svoje lice. Odmaknite se i uvijek koristite dugu kuhinjsku šibicu ili dugi kuhinjski upaljač.
Zapalite vatru na način da zapalite stranu flambirane posude, a ne sredinu i, naravno, nikada ne dodirujte izravno alkohol jer bi flambiranje moglo poći po zlu.