Praktični savjeti /

Što je flambiranje? Kako uspješno flambirati?

Image
Foto: Pixabay

Flambiranje je vrlo atraktivno, ali istovremeno i opasno ako niste dovoljno vješti. Što je flambiranje?

14.2.2022.
12:00
Pixabay
VOYO logo

Flambiranje je tehnika kuhanja koja koristi alkohol za stvaranje vatre u posudi za kuhanje. Vatra prestaje kada sav alkohol izgori.

Dodavanje alkohola u jelo i paljenje vatre koristi se za stvaranje dramatičnosti, ali i za poboljšanje okusa u jelu. Podrazumijeva se da ova tehnika može biti opasna i nikada ne biste trebali pokušavati pomaknuti tavu dok je alkoholna tekućina u vatri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom flambiranja, najvažnije je da prvo odaberete odgovarajući alkohol. Najbolje rješenje će biti tekućine s oko 80% alkohola u sebi. Sve s većim udjelom vrlo je hlapljivo i jednostavno rečeno previše zapaljivo.

Općenito se predlaže da odaberete nešto što je u skladu s hranom koju pripremate, ali i s vašim kulinarskim umijećem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budite spremni na iznenadno zapaljenje plamena i u skladu s tim odvratite svoje lice. Odmaknite se i uvijek koristite dugu kuhinjsku šibicu ili dugi kuhinjski upaljač.

Zapalite vatru na način da zapalite stranu flambirane posude, a ne sredinu i, naravno, nikada ne dodirujte izravno alkohol jer bi flambiranje moglo poći po zlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo