Starinska prhka pita od jabuka uz sebe veže miris djetinjstva i okuse tradicije. Ova jednostavna, ali ukusna poslastica spaja hrskavu koru s mekanim, slatkim punjenjem od svježih jabuka i začina. Potrudili smo se pronaći tradicionalan recept za starinsku prhku pitu od jabuka koji će vas bar na trenutak vratiti u vremena kada su se takve pite često pripremale kod kuće.
Sastojci tradicionalnog recepta za pripremu starinske prhke pite od jabuka:
Za kore:
- 2 šalice brašna
- 1/2 šalice hladnog maslaca (narezanog na kockice)
- 1/4 šalice hladne vode
- 1 žličica soli
Za punjenje:
- 4-5 srednje velikih jabuka - oguljenih, očišćenih i narezanih na tanke kriške
- 1/2 šalice šećera
- 1 žličica cimeta
- sok od 1/2 limuna
Zagrijte pećnicu na 190°C pa nastavite s pripremom kora za starinsku prhku pitu od jabuka. Za pripremu kora u zdjeli pomiješajte brašno i sol, a potom dodajte narezani hladni maslac. Rukama ili vilicom, na brz način miješajte smjesu kako biste usitnili maslac u brašnu dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Postepeno dodajte hladnu vodu i miješajte dok se tijesto ne sjedini. Pazite da ne mijesite previše, samo onoliko koliko je potrebno da se tijesto formira.
Tijesto podijelite na dvije polovice - jednu veću za donju koru i jednu manju za gornju rešetkastu koru. Veću polovicu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini dok ne bude dovoljno velika da prekrije dno i stranice kalupa za pitu. Tijesto pažljivo prenesite u kalup za pitu i lagano ga pritisnite da se priliježe obliku kalupa. Višak tijesta oko rubova možete odrezati.
U posebnoj zdjeli pomiješajte narezane jabuke, šećer, cimet i sok limuna. Rasprostrite smjesu jabuka po pripremljenoj kori u kalupu, a drugu polovicu tijesta razvaljajte i izrežite na trake kako biste napravili rešetkastu mrežu preko punjenja od jabuka. Pritisnite rubove rešetkaste mreže i rubove donje kore zajedno kako bi se spojili.
Starinsku prhku pitu od jabuka pecite u prethodno u zagrijanoj pećnici oko 40-45 minuta, ili dok kora ne postane zlatno smeđa, a punjenje od jabuka ne omekša i ne postane sirupasto. Nakon pečenja pitu izvadite iz pećnice i pustite je da se malo ohladi prije nego je poslužite. Uživajte u povratku u djetinjstvo!