Stakleni preljev za torte ili engl. mirror glaze u hrvatske je kuhinje preuzet iz francuskog slastičarstva te je popularan proteklih nekoliko godina, a osnovna mu je funkcija dekorativna. Razlog za to jest taj što stakleni preljev za torte izgleda profinjeno te kao takav upotpunjuje cijelu tortu.
Stakleni preljev za tortu nije jednostavno napraviti te slastičar mora biti precizan, strpljiv, ali i imati potreban pribor. Naime, izrada ovakvog preljeva zahtjeva silikonski kalup, kuhinjski termometar jer je važno u kojem ćete trenutku preliti stakleni preljev za torte te cjedilo kojim ćete ukloniti mjehuriće koji se mogu pojaviti.
Kako biste napravili stakleni preljev za tortu s bijelom čokoladom, potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 200 ml vode
- 150 g šećera
- 250 g kondenziranog mlijeka
- 9 listića želatine
- 400 g bijele čokolade.
Izrada staklenog preljeva za torte:
Stakleni preljev za tortu pripremite na sljedeći način:
Želatinu stavite u hladnu vodu i pustite da nabubri u 5 minuta.
Šećer, vodu i kondenzirano mlijeko pomiješajte i kuhajte na vatri dok ne proključa.
Ocijedite želatinu (najbolje ruka) i umiješajte u smjesu dobivenu u koraku 2.
Nasjeckajte bijelu čokoladu te preko nje prelijte dobivenu smjesu. Ostavite da odstoji najviše dvije minute.
U ovom koraku mikserom izradite čokoladu i tekuću smjesu, ali nemojte stvarati previše mjehurića. Ako se mjehuri stvore, procijedite kroz cijedilo.
Zagrijte preljev do 35 stupnjeva te preko torte koju ste prije dobro ohladili (preporuča se da se zaledi kako bi se glazura bolje primila) prelijte preljev.
Kako bi stakleni preljev za torte postigao svoj izgled, potrebno je tortu preko koje ste ga izlili ohladiti još nekoliko sati.