Sastojci za četiri osobe
- kilogram srdela
- maslinovo ulje
- češnjak
- peršin
- limun
- sol,
- svježi ružmarin i timijan (ne treba ako vam nisu pri ruci)
- decilitar bijelog vina
Postupak
"Nije kriva srdela što je riba plava, već od vina rumena tebe boli glava" - nit' će vas boljeti glava, nit' ćete kriviti srdelu što je riba plava, poslušate li naš savjet i danas za ručak srdelice "uputite" u pećnicu.
Postupak je vrlo jednostavan, brz i čist - nema prskanja ulja po kuhinji što je slučaj kada frigate (pečete na vrućem ulju) neokrunjenu kraljicu Jadrana, što je i najčešći način pripremanja srdele u našim krajevima.
Meni osobno, najslađa je tako frigana, kada je naručim na nekom od štandova na tržnici i dobijem je vruću, serviranu na kartonskom tanjuriću, uz komad limuna i dvije kriške kruha probodene čačkalicom.
No, sada nismo na tržnici i želimo malo drugačiju srdelu.
Pećnicu zagrijte na 200 Celzijevih stupnjeva, srdelice očistite, operite i posušite krpom. Nauljite pleh, poslažite ribice, posolite ih i popaprite, polijte ih maslinovim uljem (ne pretjerujte) i pokapajte bijelim vinom.
Dodajte im pokoju grančicu ružmarina i timijana pa ih stavite u zagrijanu pećnicu na 20 minuta.
Za to vrijeme usitnite češnjak, nasjeckajte lišće peršina i pomiješajte s maslinovim uljem i sokom polovice limuna.
Time ćete preliti srdelice kad već budu na tanjuru.
Za prilog napravite krumpir salatu (krumpir stavite kuhati prije nego počnete čistiti srdelu), a ako je riječ o zaista brzom ručku, ribice pojedite uz krišku nekog finog kruha i čašu crnog vina.
Kao što smo na početku napisali, plava riba vam neće teško pasti jedete li je za rani ručak niti će vam teško pasti čišćenje kuhinje nakon objeda.
Čaša domaćeg crnog vina neće uzrokovati glavobolju, već popraviti krvnu sliku.
Dobar tek!