Špinat je bogat mnogim nutrijentima, uključujući vitamin A, vitamin C, vitamin K, željezo, folat i kalij. Špinat je također bogat oksalatom, prirodnom tvari koja se nalazi u gotovo svim biljkama.
Sastojci za pripremu špinata:
- 2 žličice maslinovog ulja
- 450g svježeg špinata
- 1 prstohvat papra ili po ukusu
- 1 prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića
- sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice mljevene ljutike
- ¾ šalice vrhnja za šlag
- 1 žličica svježe naribane korice limuna
- 2 žlice sitno nasjeckanog sira
Recept za pripremu špinata:
Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu za juhu na jakoj vatri. Dodajte špinat, poklopite i kuhajte minutu. Otklopite i lagano miješajte dok većina listova ne postane svijetlozelena i uvene, oko 2 minute. Špinat brzo ocijedite u cjedilu i prebacite na tanjur obložen s 4 ili 5 papirnatih ručnika. Nakon što se dovoljno ohladi za rukovanje, iscijedite što više tekućine iz špinata. Špinat prebacite na dasku za rezanje i grubo nasjeckajte. Pomiješajte papar, muškatni oraščić, sol i crni papar u maloj posudi.
Otopite maslac u velikoj tavi na srednjoj vatri. Umiješajte ljutiku i kuhajte dok jedva postane zlatna i prozirna, 3 do 4 minute. Umiješajte mješavinu začina i ulijte vrhnje; pojačajte vatru na srednje jaku i pirjajte dok se umak od vrhnja ne smanji za otprilike polovicu, oko 5 minuta. Umiješajte koricu limuna.
Smanjite vatru na nisku i bacite špinat s umakom od vrhnja u tavu. Kuhajte i miješajte dok se špinat ne zagrije i ne obloži, oko 2 minute. Umiješajte sir dok se potpuno ne sjedini. Recept sa špinatom je gotov i spreman za serviranje.