odavno hit u svijetu / Specijaliteti molekularne kuhinje: pjena od povrća, vrući sladoled ili kavijar od dinje!

Pjena od povrća, vrući sladoled ili kavijar od dinje - samo su neki od specijaliteta molekularne kuhinje. Take iznenađujuće kombinacije slatkog i slanog te vrućeg i toplog pripremali su i učenici Turističke i ugostiteljske škole iz Dubrovnika

29.4.2015.
19:25
VOYO logo

Ovaj postupak zove se sferifikacija. Zvuči kao da je iz Zvjezdanih staza, no nije iako aceto balsamico pretvara u kavijar.

"Kuglice smo radili od aceta i agara i onda smo stavljali u špricu u hladno maslinovo ulje i onda se to formira u ove kuglice", kazala je ŽeljanaPapuga, učenica Turističko-ugostiteljske škole Dubrovnik.

To je molekularna kuhinja. Koristi tehnike iz kemijskih i fizičkih laboratorija zbog čega nastaju jela s potpuno novim osobinama - poput pjene od povrća, vrućeg sladoleda ili kavijara od lubenice.

"Agar, to je želatina prirodna od morske alge, crvene morske alge što se dobiva, to je ta želatina od soka od rajčice to srolamo svježi sir unutra", dodaje BaldoMihović, učenik Turističko-ugostiteljske škole Dubrovnik.

Ovdje čak ni rajčice nisu tek obično povrće.

"Na 60 stupnjeva u ulju ih kuhamo da budu što mekanije i stavljamo dosta začina da budu ukusnije", dodaje Baldo.

Molekularna kuhinja u svijetu je odavno hit, u Hrvatskoj nepoznanica. A mogla bi biti magnet za turiste.

"Kada elemente molekularne kuhinje koristimo u nekim tradicijskim jelima pa imamo zanimljiv efekt iznenađenja, s time možemo i provocirat gosta znači provokacija je nekad i pozitivna", kazao je TončiVuleša, nastavnik kuharstva Turističko-ugostiteljska škola Dubrovnik.

Možda svaki ugostitelj i ne zna sve o molekularnoj kuhinji, no ono što sigurno zna - je da se zadovoljan gost uvijek vraća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo